CSM și Secția de investigare a infracțiunilor din justiție, criticate în draftul raportului MCV / Tăriceanu, dezvăluiri neașteptate: În trecut rapoartele au cuprins erori. Comisia să respecte legislația românească / Dăncilă: Când președintele intervine în Justiție, nu putem vorbi de independența ei

CSM și Secția de investigare a infracțiunilor din justiție, criticate în draftul raportului MCV / Tăriceanu, dezvăluiri neașteptate: În trecut rapoartele au cuprins erori. Comisia să respecte legislația românească / Dăncilă: Când președintele intervine în Justiție, nu putem vorbi de independența ei
Publicat: 22/10/2019, 17:35

Activitatea IJ a continuat să suscite îngrijorare / Presiuni puternice pe Înalta Curte / MCV

De la ultimul raport MCV, activitatea Inspecției Judiciare a continuat să suscite îngrijorare, susțin oficialii CE, criticile concentrându-se pe corelația dintre procedurile disciplinare împotriva magistraților și faptul că aceștia s-au poziționat împotriva modificărilor aduse legilor justiției.

Citiți continuarea…

Raport MCV: CSM a stârnit uneori îngrijorare că ar putea fi supus influențelor politice

CSM nu a explicat niciodată clar de ce, în privința legilor justiției, concluziile sale sunt diametral opuse celor exprimate de alte părți interesate, iar modul de funcționare a Consiliului suscită îngrijorare cu privire la independența instituțională și la autoritatea sa, se arată în raportul MCV.

Citiți mai departe…

„E necesar ca instituțiile din România să demonstreze un angajament colectiv”. Ce spune șeful Reprezentanței CE

Șeful interimar al Reprezentanței Comisiei Europene din România, Cristian Buchiu, a declarat că instituțiile cheie ale României trebuie să demonstreze „un angajament colectiv și ferm” în ceea ce privește independența justiției, adăugând că autoritățile trebuie să ia măsuri legislative concrete.

Citiți mai departe…

Raport MCV: Slăbirea notabilă a rolului Secției pentru procurori, în favoarea judecătorilor din CSM

Comisia Europeană critică, în raportul MCV privind sistemuj judiciar din România, slăbirea semnificativă a rolului Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în favoarea Secției pentru judecători, precizând că aceștia n-au avut niciun rol în numirea procurorilor SIIJ.

Citiți continuarea…

Știrea inițială. Surse de la Bruxelles care au consultat proiectul raportului MCV au declarat pentru Mediafax că, în document, este criticată în termeni duri activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, membrilor CSM fiindu-le reproșate anumite disfuncționalități, dar și problemele de comunicare din interiorul instituției conduse de Lia Savonea.

Consiliul Superior al Magistraturii este criticat, printre altele, că nu a numit o conducere titulară la Inspecția Judiciară, potrivit surselor citate.

Un alt aspect criticat în proiectul raportului MCV vizează activitatea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), a cărei înființare a fost criticată atât în rapoartele GRECO, cât și în cel al Comisiei de la Veneția.

Documentul care va fi dat marți publicității arată că nu s-a ținut cont de actorii din sistemul judiciar în ceea ce privește înființarea și activitatea Secției, au explicat sursele menționate.

Și procedura numirilor la parchete a făcut subiectul reproșurilor oficialilor europeni, care arată, în proiectul raportului MCV privind țara noastră, că factorul politic nu a fost scos din ecuație. În momentul de față, conducerea principalelor structuri de parchete, respectiv DNA, DIICOT și Parchetul General, este asigurată de interimari.

Totodată, au explicat sursele de la Bruxelles pentru Mediafax, pentru prima oară, draftul raportului MCV face referire și la o scădere semnificativă a activității DNA în lupta împotriva corupției.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a anunțat marți că raportul MCV nu este încă aprobat în Colegiul Comisarilor și va discuta despre el imediat după întâlnirea din Colegiu, care va avea loc la ora 14.00, ora României.

Europarlamentarul PLUS Dragoș Tudorache a afirmat, marți, că Bulgaria a fost scoasă de sub incidența MCV, în timp ce pentru România acest Mecanism este încă menținut.

„Bulgaria scapă de MCV. România, nu. Acesta e rezultatul concret al guvernării PSD. O țară distrusă din toate punctele de vedere. De la economie la justiție. Încă din 1990 ne-au arătat cine sunt și ce vor: hoție și cumetrie. În 2016, negociam cu Comisia Europeană, punct cu punct, criteriu cu criteriu, ridicarea MCV. Din ianuarie 2017, mafia PSD-ALDE a distrus tot progresul făcut, toată încrederea câștigată în dialogul cu partenerii europeni. OUG13, atacul obsesiv și sistematic la adresa justiției, încercarea de decredibilizare a DNA, impunitatea față de avertismentele europene, toate acestea au adus România în situația de a fi azi ultima țară din Europa sub MCV”, a scris Dragoș Tudorache, pe Facebook.

Viorica Dăncilă a declarat, luni, că se așteaptă ca din punct de vedere al evaluării actului de guvernare raportul MCV să fie pozitiv. „Consider că nu am greșit din punct de vedere juridic și sper ca raportul MCV să respecte acest lucru”, a mai spus ea.

Tăriceanu, dezvăluiri neașteptate: În trecut rapoartele au cuprins erori. Comisia să respecte legislația românească

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat marți referitor la draftul raportului MCV care critică CSM și SIIJ, că reprezentanții Comisiei Europene ar trebui să respecte legislația românească și că în trecut rapoartele MCV au curpins erori. El a susținut că documentul trebuie analizat de Ministerul Justiției.

Citește continuarea…

Dăncilă, despre MCV: Când președintele intervine în Justiție, nu putem vorbi de independența ei

Viorica Dăncilă a declarat, marți, că, în contextul proiectului raportului MCV, că atănci când „președintele României intervine în Justiție, nu putem vorbi de independența justiției”. Ea a reamintit că șeful statului nu a pus în aplicare decizia CCR cu privire la numirea ministrului Justiției.

Citește continuarea…

Foto: Pixabay

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cuvântul „legionar” a fost cel mai căutat pe dexonline, în noaptea alegerilor, la diferență notabilă...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Breaking News: Marcel Ciolacu a demisionat de la PSD! Primele declarații ale președintelui de partid
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Cine s-ar afla în spatele lui Călin Georgescu. Informația care aruncă în aer scena politică...
Călin Georgescu, culisele victoriei. Grupul de interese care l-a susținut, împotriva voinței românilor
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Ce ar fi fost un sunet misterios auzit în apele Antarcticii în anii ’60?